Sisältöjulkaisija

angle-left ”Älä roskaa kadulla – roska voi päätyä lähimpään vesistöön” muistuttaa vesistökampanja
 

”Älä roskaa kadulla – roska voi päätyä lähimpään vesistöön” muistuttaa vesistökampanja

17.08.2021 07:35

Joensuun kaupunki on mukana kampanjassa, jonka tarkoituksena on lisätä tietoisuutta roskien reiteistä vesistöihin. Pidä Saaristo Siistinä ry:n Mahanpuruja muovista -kampanja korostaa samalla kuluttajan omaa vaikutusta ongelman kitkemiseen. Joensuussakin on kiinnitetty näyttäviä värikkäitä tarroja keskusta-alueen katukaivoihin kampanja-ajaksi elokuun loppuun asti.

Suurin osa vesistöjen roskista on peräisin kaupungeista. Roskat kulkeutuvat vesistöön joko suoraan ihmisen kädestä tai esimerkiksi hulevesijärjestelmää pitkin eli sade- ja sulamisvesien mukana.

– Kampanjan tarkoitus on vaikuttaa roskaantumisen ehkäisyyn positiivisen vaikuttamisen kautta. Kampanja on kahden edellisen vuoden aikana saanut runsaasti positiivista palautetta ohikulkijoilta, ja tämän toivotaan vaikuttaneen ihmisten käyttäytymiseen, kertoo PSS ry:n projektikoordinaattori Jutta Vuolamo.

– Hienoa, että kampanjaan lähti tänä vuonna mukaan useita kaupunkeja myös sisävesien ääreltä. On tärkeää, että vesistöjen roskaantumisongelmaa nostetaan esiin myös järvien osalta, Vuolamo jatkaa.

Yleisin rannoilta löytyvä roskatyyppi on tupakantumppi. Esimerkiksi PSS ry:n Siisti Biitsi -talkoissa Suomen vesistöjen rannoilta kerättiin viime vuonna lähes 13 600 tupakantumppia. Tupakan filtteri on muovinkaltaista ainetta, jonka maatuminen voi kestää olosuhteitten mukaan yli 10 vuotta. Lisäksi tumppi sisältää vaarallisia kemikaaleja, jotka leviävät vesistöön ja ovat eläimille haitallisia.

– Tupakantumppien lisäksi rannoilta löytyy huomattavan paljon muoviroskaa, erityisesti piknikeväiden kääreitä ja kertakäyttöastioita. Jokainen voi siis vaikuttaa omalta osaltaan roskaantumisongelmaan huolehtimalla omista roskistaan, Vuolamo kertoo.

Kampanja käynnistyy nyt kolmatta kertaa. Tänä vuonna katukaivoja on tarroitettu Espoossa, Helsingissä, Joensuussa, Kauniaisissa, Lahdessa, Raumalla, Turussa, Vaasassa ja Vantaalla. Savonlinnassa katukaivoja tarroitettiin jo aiemmin kesällä.

 

Lisätiedot:

Kimmo Kaukoranta, toimistoinsinööri Joensuun Vesi

kimmo.kaukoranta@joensuu.fi

puh. 050 512 5392


Jutta Vuolamo, Mahanpuruja muovista -kampanjan koordinaattori / Pidä Saaristo Siistinä ry

jutta.vuolamo@pssry.fi

puh. 040 458 9156