Sisältöjulkaisija

angle-left Joensuun paikallisliikenteeseen 13 sähköbussia
 

Joensuun paikallisliikenteeseen 13 sähköbussia

11.12.2020 10:13

Pohjois-Karjalan hankintatoimi valitsi tamperelaisen Länsilinjat Oy:n voittajaksi tarjouskilpailussa Joensuun paikallisliikenteen linjojen 1–12 liikennöinnistä 20 linja-autolla. Kilpailun tuloksena liikenteeseen on tulossa 13 sähköbussia kesällä 2022. Muut autot ovat Euro VI -dieselbusseja. Sähköbussien ja kaluston uusiutumisen myötä bussiliikenteen aiheuttamat päästöt ja melutaso pienenevät.

Pohjois-Karjalan hankintatoimi sovelsi kilpailussa EU:n puhtaiden ajoneuvojen direktiiviä (CVD). Puhtaiksi käyttövoimiksi EU katsoo sähkön, kaasun, vedyn ja biopolttoaineen. Tulevissa tarjouskilpailuissa puhtaiden ajoneuvojen direktiivi tulee määrittelemään puhtaiden ajoneuvojen lukumäärän. Direktiiviä kuitenkin sovellettiin jo tässä kilpailussa ilman sähköbussivaatimusta pitkän sopimuskauden ja hiilineutraali Joensuu 2025 -tavoitteen vuoksi. Kilpailussa vaadittiin 8 puhdasta bussia kevääseen 2026 saakka ja 12 puhdasta bussia kesästä 2026 alkaen.  

Kilpailussa tarjoaja sai päättää käyttövoiman. Parhaat pisteet sai sähköbusseista ja toiseksi parhaat pisteet biokaasubusseista. Pisteitä sai myös uusiutuvasta dieselistä ja vaadittua aikaisemmasta siirtymisestä Euro VI -päästöluokan kalustoon. Uuden sopimuksen mukainen liikenne alkaa kesäkuussa 2021 ja sopimuskausi on seitsemän vuotta, jota voidaan jatkaa kolmella vuodella.

 

Joensuun seudun paikallisliikenteen tiedote: Joensuun paikallisliikenteeseen 13 sähköbussia vuonna 2022