Arjen energiansäästöt
Arjen energiansäästöt
Arjen energiansäästöt
Kodin energiansäästöt
Energiansäästöä kotona
Kodin energiankäytöstä yli kolmannes kuluu kodin sähkölaitteisiin ja valaistukseen. Sähkölaitteista merkittävimpiä kuluttajia ovat kylmäkalusteet, sähkösauna, uuni sekä liesi, joten niitä kannattaa opetella käyttämään taloudellisesti. Ja kun uuden laitteen hankinta on ajankohtaista, vertaile laitteiden testituloksia esimerkiksi sähkön ja veden kulutuksen suhteen.
Vanhat laitteet voivat kuluttaa uusiin, energiaa säästäviin kodinkoneisiin verrattuna jopa kaksi kertaa enemmän sähköä. Kotitaloussähkössä ja valaistuksessa säästämiseen on runsaasti teknisiä mahdollisuuksia ja erilaisia niksejä. Mitä vähemmän ja energiapihimpiä laitteita käyttää, sitä enemmän sähköä ja rahaa säästyy. Muista siis sammuttaa valot aina huoneesta poistuessasi.
Kodin energiansäästövinkkejä:
- Sammuta valot aina poistuessasi huoneesta ja hyödynnä luonnonvaloa.
- Vaihda lamput seuraavan vaihdon yhteydessä energiasäästäviin LED-lamppuihin.
- Käynnistä laitteet vasta, kun tarvitset niitä.
- Irrota latauslaitteet pistorasiasta heti latauksen päätyttyä.
- Testaa energiankulutusmittarilla kodin sähkösyöpöt.
- Hanki virtakatkaisimellinen jatkojohto kodin elektroniikkalaitteille – saat virran pois kaikista laitteista yhdellä painalluksella eivätkä laitteet jää valmiustilaan kuluttamaan sähköä.
- Ota virransäästöominaisuudet käyttöön tietokoneessa ja älylaitteissa.
- Kuluta vettä säästäväisesti, erityisesti lämmintä käyttövettä. 15 minuutin suihku päivittäin maksaa noin 450 euroa vuodessa kun 5 minuutin suihkuvisiitillä kustannukset jäävät noin 150 euroon
- Laitehankinnoissa kannattaa suosia energiamerkittyjä energiatehokkaita laitteita. Laitteiden järkevällä käytöllä vähennät sähkönkulutusta ja sen vaikutuksia ilmastoon.
- Pese pyykit alemmissa lämpötiloissa
- Ruokaa laittaessa keskitä uunin käyttö ja hyödynnä myös jälkilämpöä
- Vältä turhaa sähköisen lattialämmityksen käyttöä mukavuussyistä. Hyödynnä lattialämmitystä esimerkiksi pesutilojen kuivaukseen vain tarpeen mukaan.
Joustoa sähkön käyttöön – Kulutusjoustosta
Sähköä kannattaa käyttää silloin, kun sitä on parhaiten saatavilla, sitä tuotetaan vähäpäästöisesti ja se on edullisinta. Näin voi pienentää myös omaa sähkölaskua ja sähkönkulutuksesta johtuvia ilmastopäästöjä. Puhutaan niin sanotusta kulutusjoustosta, joka tarkoittaa sähkönkulutuksen hetkellistä vähentämistä tai lisäämistä sähkön tuotantotilanteen mukaisesti.
Kulutusjoustossa voidaan (Motiva):
- pienentää tai lisätä hetkellistä (kodin) sähkön kulutusta,
- siirtää kulutusta toiseen ajankohtaan, jolloin sähköä on saatavilla enemmän, halvemmin ja vähäpäästöisemmin, sekä
- säätää energiankäyttöä todellisen tarpeen mukaiseksi, mikä johtaa laajempaan energiansäästöön.
Kulutusjouston avulla voit siis aktiivisesti käyttötottumuksillasi sekä valinnoillasi osallistua sähkömarkkinoihin. Se edesauttaa kulutuspiikkien vähenemistä ja tasoittumista sekä vähentää energiakustannuksia.
Asuinrakennusten keskimääräinen sähkön vuosikulutus.
(Kuva: Motiva)
Hyödynnä taloautomaatiota ja laitteiden aikaohjausta kulutusjoustoon
Voit hyödyntää oman sähköyhtiösi seurantapalvelua nähdäksesi, milloin ja kuinka paljon käytät sähköä sekä miten käyttö vaihtelee eri vuorokausina ja vuodenaikoina. Seurantapalvelun avulla voit kartoittaa omat sähkönkulutustottumuksesi ja valita itsellesi sopivan sähkösopimuksen.
Taloautomaation ja laitteiden aikaohjauksen avulla voit kuluttaa sähköä joustavasti ja ohjata kulutuksen sellaisiin ajankohtiin, jolloin sähköä on parhaiten, edullisesti ja vähäpäästöisesti tarjolla.
Sähkönkulutuksen aikaohjausta voi hyödyntää muun muassa seuraaviin kulutuskohteisiin:
- Sähkölämmitys ja lämpöpatterit
- Kylpyhuoneen lattialämmitys
- Ilmanvaihtolaite ja jäähdytys
- Lämminvesivaraaja
- Kodinkoneiden ajastus ja valaistuksen ohjaus sekä käyttö tehohuippujen ulkopuolella
- Auton esilämmitys
- Sähköauton lataus
Aurinkoenergia kulutusjouston mahdollistaja
Tuottamalla itse aurinkoenergiaa voit myös siirtää sähkönkulutusta sellaiseen ajankohtaan, jolloin aurinkoenergiaa on paljon saatavilla. Itse tuotettu aurinkoenergia tukee myös kulutusjoustoa, jolloin sähköä tarvitsee ostaa vähemmän suoraan sähköverkosta. Sähkön varastointiteknologian avulla voit hyödyntää varastoitua sähköä joustavasti silloin, kun aurinkoenergian tuotanto on alhaista.