Asset Publisher

angle-left Vihreä siirtymä teollisuudessa ja ruoantuotannossa
 

Vihreä siirtymä teollisuudessa ja ruoantuotannossa

30.03.2021 07:30

Vihreä siirtymä yrityksissä -webinaarisarjan toisessa osassa tutustuttiin ympäristötyöhön teollisuuden ja ruoantuotannon aloilla. Tilaisuuden alustajana ja fasilitaattorina toimi Ethica Oy:n Anne Rauduskoski. Annen alustuksen jälkeen kuultiin kolmen pohjoiskarjalaisen yrityksen esimerkkejä siitä, mitä ympäristövastuu heidän toiminnassaan tarkoittaa.

Puhujina:

Opri Orenius ja Saara Ihanamäki, Ilmastokorttelit-hanke
Anne Raudaskoski, Ethica Oy
Arto Koponen, Abloy Oy
Erkki Nylund, Viherkaste Oy
Jaakko Järvensivu, Plasthill Oy / Kupilka

Kohti yhden maapallon bisneslogiikkaa

Ethica Oy:n Anne Raudaskoski pohjusti tilaisuutta aiheella ”Kohti yhden maapallon bisneslogiikkaa”. Kiertotalous tähtää yhden maapallon resurssien hyödyntämiseen ja sen avulla voidaan minimoida luonnonvarojen ylikäyttö ja ympäristön kuormitus. Tuotteiden ja palveluiden tuotannossa on entistä tärkeämpää kiinnittää huomiota positiivisen hiilikädenjäljen, eli positiivisten ilmastovaikutusten syntymiseen. Kestävästä kehityksestä on kuitenkin tavoitteellista siirtyä kohti EU:n tavoitetta kohti uudistavaa liiketoimintamallia.

Anne Raudaskoski: Kohti yhden maapallon bisneslogiikkaa

Lisätietoa:

EU:n kiertotalouden toimintasuunnitelma (englanniksi)
Lisätietoa Ethicasta: Ethica.fi

Abloy ja ympäristö

Arto Koposen mukaan Abloy Oy:n ympäristötoimenpiteitä ajavat eteenpäin ensisijaisesti:

  1. Asiakkailta yhteistyökumppaneilta tulevat kehitysehdotukset ja vaatimukset
  2. Oman henkilöstön toiveet ja vaatimukset
  3. Tehokkuudesta saatavat taloudelliset ja energiansäästöhyödyt

Abloy tekee paljon ilmastotoimenpiteitä, joilla tähdätään entistä tehokkaampaan ja ympäristöä vähemmän kuormittavaan tuotantoon. Yritys on muun muassa vähentänyt vedenkäyttöään, uusinut ajokalustoaan ja hankkinut aurinkopaneeleita täydentämään energiantarvetta. Henkilöstön ideoita otetaan yrityksessä aktiivisesti vastaan ja toteutetaan käytännössä aina mahdollisuuksien mukaan.

Arto Koponen: Abloy ja ympäristö
Lisätietoa Abloyn vastuullisuudesta: abloy.com/kestava-kehitys

Ympäristövastuu kasvihuonetuotannossa

Erkki Nylund Viherkaste Oy:lta kertoi, että heillä Viherkasteen kasvihuoneella on panostettu paikalliseen toimintaan niin sähkön hankinnassa kuin lämmityksen lisätarpeen paikkaamisessa; Viherkaste ostaa paikalliselta metsätuotteita valmistavalta laitokselta tuotannosta yli jääviä puuprikettejä ja käyttää niitä kasvihuoneiden lämmitykseen. Valaistuksena kasvihuoneilla on tällä hetkellä niin LED- kuin halogeenilamppuja. Halogeeneja vaihdetaan saneerausten yhteydessä vähemmän kuluttaviin. Osa vihanneksista, kuten kurkku, pakataan muoviin hävikin vähentämiseksi. Kalvon paksuus on vähentynyt vuosien varrella. Kalvon käytöstä ei luovuta, mutta ohuempia ja uusiutuvaa ”muovia” otetaan vähitellen käyttöön.

Erkki Nylund: Ympäristövastuu kasvihuonetuotannossa
Lisätietoa Viherkasteen vastuullisuudesta: Viherkaste.fi/ymparistomme

Materiaali- ja tuotekehitystä ympäristöarvot keskiössä

Jaakko Järvensivu Plasthill Oy / Kupilkasta kertoi, että yrityksen tuotanto on lähtenyt käyntiin 1996 ja ajatus liiketoiminnalle on lähtenyt luonnonläheisistä arvoista. Yritys on käyttänyt tiettävästi ensimmäisenä yrityksenä Suomessa vihreää sähköä tuotteiden tuotannossa. Tuotteiden pakkausmateriaalit on karsittu minimiin ja muovinkäyttö jätetty pois mahdollisuuksien mukaan. Yritys on saanut perustamisvaiheessaan yritystukia sekä hankintatukia.

Lisätietoa Plasthillin vastuullisuudesta: Plasthill.fi/yritys

 

Webinaarisarjan järjesti 17.3-25.3.2021 Ilmastokorttelit-hanke