Публикатор

angle-left Älä heitä roskaa katukaivoon – roska voi päätyä lähimpään vesistöön
 

Älä heitä roskaa katukaivoon – roska voi päätyä lähimpään vesistöön

15.08.2022 08:40

Suurin osa vesistöjen roskista on peräisin kaupungeista. Ne kulkeutuvat sinne joko suoraan ihmisen kädestä tai esimerkiksi hulevesijärjestelmää pitkin. Pidä Saaristo Siistinä ry:n Mahanpuruja muovista -viestintäkampanjassa tarroitetaan kaupunkien katukaivoja näyttävillä värikkäillä tarroilla 15.–29.8. Joensuun kaupunki on mukana kampanjassa ja värikkäitä kalatarroja on kiinnitetty keskusta-alueen katukaivoihin kampanja-ajaksi.


Kampanjan tarkoituksena on lisätä tietoisuutta roskien reiteistä vesistöihin ja korostaa kuluttajan omaa vaikutusta ongelman kitkemiseen. Kadulle tai katukaivoon ei tule heittää roskaa, sillä ne voivat päätyä sade- ja sulamisvesien mukana kaivosta suoraan lähimpään vesistöön. Useimmissa katukaivoissa ei ole suodattimia, joihin roskat kerääntyisivät.


”Kesällä asensimme myös muutamiin katukaivoihin suodattimet ja tutkimme pienimuotoisesti hulevesikaivoihin päätyvää roskan laatua ja määrää.  Alustavien tulosten mukaan roskat ovat päätyneet kaivoihin tavallisten ihmisten käsistä. Kaivoista löytyi muun muassa tupakantumppeja, take away -tuotteiden kääreitä sekä muuta muoviroskaa. Kaikkein helpoin, tärkein ja tehokkain keino onkin, että jokainen huolehtii, että omat roskat päätyvät roskikseen”, Pidä Saaristo Siistinä ry:n meriasiantuntija Jutta Vuolamo kertoo.


Näyttävästi tarroitettujen kaivonkansien lisäksi kaupunkien näyttötauluilla ja somekanavissa voi kampanjan ajan bongata animaatiovideota, jossa kala hotkaisee kitaansa tupakantumpin luullessaan sitä ruoaksi ja sylkäisee sen heti pois. Tupakantumppi onkin yleisin rannoilta löytyvä roskatyyppi. Tupakan filtteri on muovinkaltaista ainetta, jonka maatuminen voi kestää olosuhteista riippuen yli 10 vuotta. Lisäksi tumppi sisältää vaarallisia kemikaaleja, jotka leviävät vesistöön ja ovat eläimille haitallisia.


Kampanja käynnistyy nyt jo neljättä kertaa. Tänä kesänä kampanjassa on mukana jo 16 kaupunkia: Espoo, Helsinki, Kauniainen, Kotka, Joensuu, Jyväskylä, Lahti, Oulu, Pori, Rauma, Salo, Savonlinna, Tampere, Turku, Vantaa ja Vihti.
Ympäristöministeriö on rahoittanut Mahanpuruja muovista -kampanjaa 74 564 eurolla Vesiensuojelun tehostamisohjelmasta. 

Lisätiedot:
Jutta Vuolamo
Meriasiantuntija, Pidä Saaristo Siistinä ry
040 458 9156
jutta.vuolamo@pssry.fi