Joensuussa teemme ilmastotekoja

Joensuussa teemme ilmastotekoja

Jokainen ilmastoteko on tärkeä, oli se sitten suuri yritysinvestointi tai arkinen teko, jota ei aina ole osannut edes kuvitella ilmastoteoksi. Teot ilmaston hyväksi säästävät rahaa, energiaa ja ympäristöä. Samalla käytät valtaasi ja luot muutokselle mahdollisuuden.

Katso millaisia tekoja me Joensuussa teemme!

Навигация по категориям

Публикатор

angle-left Murtosuon lintuvesikosteikko on valmistunut
 

Murtosuon lintuvesikosteikko on valmistunut

14.11.2022 08:51


Maa- ja metsätalousministeriön rahoittamassa SOTKA-hankkeessa toteutetun Murtosuon lintuvesikosteikon maanrakennustyöt on saatu valmiiksi. Kosteikkoalueen vedenpinnat nostetaan lopulliseen korkeuteen keväällä 2023, kun lumet sulavat. Kosteikon rakentamisella palautetaan alueen luonnon monimuotoisuutta ja kasvatetaan alueen hiilinieluja.

Hanke toteutettiin Joensuun kaupungin omistamalla Murtosuon tilalla, joka on vanhaa Valkeasuon turvetuotantoaluetta ja palautui Joensuun kaupungille, kun turpeen ottaminen alueelta loppui vuonna 2020.

Murtosuon kosteikon rakentamiseen kerättiin varoja Joensuun kaupungin järjestämässä Save Pond Hockey -pipolätkäturnauksessa. Turnauksella kerättiin yhteensä 3000 euroa, joilla katettiin Joensuun kaupungin omarahoitusosuutta hankkeessa.

Pääosan kustannuksista maksoi SOTKA-hanke ja Joensuun kaupunki vastasi alueen puuston poistamisesta, tuhkan ja ruoho/ohraseoksen kylvämisestä alueelle. Lisäksi teetettiin vesilinnuille laatikkopesiä ja SOTKA-hanke on hankkinut alueelle pienpetopyyntiin soveltuvia loukkuja. Pienpetopyynnistä vastaa Huhtilammen Erämiehet, jonka kanssa Joensuun kaupunki on tehnyt sopimuksen myös metsästysalueen vuokraamisesta.

Alueen lintukannan kehitystä ja poikastuottoa seurataan. Alueella saa seuraavan 10 vuoden aikana pyytää enimmillään puolet poikastuotosta.

Kuvassa alue syyskuussa 2022. Vesipinta nostetaan oikeaan tasoonsa keväällä 2023 lumien sulettua.