Joensuussa teemme ilmastotekoja

Joensuussa teemme ilmastotekoja

Jokainen ilmastoteko on tärkeä, oli se sitten suuri yritysinvestointi tai arkinen teko, jota ei aina ole osannut edes kuvitella ilmastoteoksi. Teot ilmaston hyväksi säästävät rahaa, energiaa ja ympäristöä. Samalla käytät valtaasi ja luot muutokselle mahdollisuuden.

Katso millaisia tekoja me Joensuussa teemme!

Навигация по категориям

Публикатор

angle-left Vihreä siirtymä kaupan, palvelu- ja tapahtuma-alalla
 

Vihreä siirtymä kaupan, palvelu- ja tapahtuma-alalla

30.03.2021 07:41

Vihreä siirtymä yrityksissä -webinaarisarjan kolmannessa osassa tutustuttiin ympäristötyöhön palvelu-, kaupan- ja tapahtuma-aloilla. Alustuksen jälkeen kuultiin kolmen joensuulaisen yrityksen esimerkkejä siitä, mitä ympäristövastuu heidän toiminnassaan tarkoittaa.

Puhujina:

Opri Orenius ja Saara Ihanamäki, Ilmastokorttelit-hanke
Anne Raudaskoski, Ethica Oy
Petri Vähä, Pohjois-Karjalan osuuskauppa
Helena Puhakka-Tarvainen, Huoneistohotelli Lietsu
Katri Kilpiä, Ilosaarirock

Jalanjäljestä kädenjälkeen

Ethica Oy:n Anne Raudaskoski pohjusti tilaisuutta aiheella ”Jalanjäljestä kädenjälkeen.” Aiemmin on ollut tapana kuvata yrityksen hiilijalanjälkiä, eli kuinka paljon tuotanto laskennallisesti tuottaa kuormatusta ympäristölle. Jalanjälkiajattelusta ollaan kuitenkin siirtymässä entistä enemmän myös hiilikädenjäljen mittaamiseen, eli pohtimaan sitä, mitä ympäristöä palauttavaa voidaan yrityksen toimintaan lisätä. Keskeistä on, että yrityksissä tunnistetaan niitä tuotannon prosesseja, joissa käytetään edelleen uusiutumattomia materiaaleja tai energialähteitä.

Anne Raudaskoski: Jalanjäljestä kädenjälkeen
Lisätietoa Ethicasta: Ethica.fi

Vastuullisuustekoja vähittäis- ja ravitsemiskaupan alalla

Petri Vähä Pohjois-Karjalan osuuskaupasta (PKO) kertoi, että PKO pyrkii vähentämään vuoden 2015 päästötasostaan 90 % vuoteen 2030 mennessä. Sähkö tulee heillä suunnitelmien mukaan olemaan täysin uusiutuvaa vuoteen 2030 mennessä. Vuoteen 2022 mennessä uusiutuvaa sähköä käytetään jo 80 % kiinteistöistä. 2021 aikana kiinteistöjen katoille rakenneteen yhteensä 12 aurinkovoimalaa. Osuuskauppa aikoo myös kiinnittää erityistä huomiota laitteiden energiatehokkuuteen. Muutoksia tehdään talotekniikkaan ja kylmälaitteita uusitaan. Uusissa kylmälaitteissa tulee muun muassa olemaan kaikissa ovet kylmän ilman karkaamisen estämiseksi. Huomiota on myös kiinnitetty S-ryhmän omien tuotteiden pakkauskokoihin, pakkausmääriin ja sertifikaatteihin.

Petri Vähä: Vastuullisuus on käytännön tekoja
Lisätietoa PKO:n vastuullisuudesta: PKO.fi/vastuullisuus

Ympäristötyö keskeisenä osana hotellin toimintaa

Helena Puhakka-Tarvainen kertoi, että ympäristöarvot ovat olleet keskeisenä osana mukana, kun Huoneistohotelli Lietsua perustettiin. Hotellin kodinomaisessa sisustuksessa on hyödynnetty paljon secondhand-tuotteita sekä paikallista osaamista ja muotoilua. Kaiken kaikkiaan raaka-aineet, tuotteet ja palvelut hotellin toiminnassa hankitaan harkiten ja paikallisilta toimittajilta aina kun mahdollista. Hotellin toiminnan parantamisessa käytetään myös paljon paikallista asiantuntija- ja korkeakouluosaamista. Hotelli on saanut ympäristötyöstään tunnustukseksi oikeuden käyttää Ekokompassi-sertifikaattia ja huhtikuussa myös Sustainable Travel Finland -sertifikaatti on varmistumassa.

Lisätietoa Lietsun vastuullisuudesta: Lietsu.fi/vastuullisuus

Ympäristöarvot osana festivaalin toimintaa

Katri Kilpiä kertoi, että Ilosaarirockissa ympäristöarvot on saatu yhdistettyä varsin saumattomasti festivaalien toimintaan. Festivaaleilla on otettu muun muassa käyttöön kestomukit festivaalien vapaaehtoisille ja rakentajille, kasvisruoka on pääasiallinen ruoka työntekijöille, esiintyjäcateringin ylijäämä lahjoitetaan paikalliseen ruokajakeluun ja roskien kierrättäminen festivaalialueella on pyritty tekemään vieraille mahdollisimman helpoksi, jopa hauskaksi. Festivaalien kierrätyspisteillä on ollut mahdollista pelata jäteonnenpyörää ja festivaaleissa kiertävä lajittelupolkupyörä on saanut suurta suosiota. Festivaaleilla käytetään vihreää sähköä ja lämmitystä, festivaalialueen vesipisteet ovat ilmaisia ja osa myytävistä festivaalituotteista on kierrätysmateriaaleista tehtyjä. Ilosaarirock on saanut ensimmäisenä festivaalina Suomessa Green’n clean – kansainvälisen festivaalitunnustuksen. Ilosaarirockin työryhmä hakee tunnustusta uudelleen tasaisin väliajoin pysyäkseen omissa tavoitteissaan.

Lisätietoa Ilosaarirockin vastuullisuudesta: Ilosaarirock.fi/vastuullisuus

 

Webinaarisarjan järjesti 17.3-25.3.2021 Ilmastokorttelit-hanke