Joensuu julkaisi arvion YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden toteutumisesta kaupungin toiminnassa - Meidän teot
Teot alasivu pääkuva
Meidän teot
Joensuussa teemme ilmastotekoja
Joensuussa teemme ilmastotekoja
Jokainen ilmastoteko on tärkeä, oli se sitten suuri yritysinvestointi tai arkinen teko, jota ei aina ole osannut edes kuvitella ilmastoteoksi. Teot ilmaston hyväksi säästävät rahaa, energiaa ja ympäristöä. Samalla käytät valtaasi ja luot muutokselle mahdollisuuden.
Katso millaisia tekoja me Joensuussa teemme!
Innehållspresentatör
Joensuu julkaisi arvion YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden toteutumisesta kaupungin toiminnassa
15.04.2024 07:29Joensuu on ensimmäinen keskisuuri kaupunki, joka on julkaissut raportin kestävän kehityksen tavoitteiden toteutumisesta toiminnassaan. YK on määritellyt 17 kestävän kehityksen tavoitetta ja ne on tarkoitus saavuttaa kaikissa sen jäsenvaltioissa vuoteen 2030 mennessä. Tämä vapaaehtoinen raportti on työkalu, joka auttaa muun muassa Joensuuta arvioimaan tavoitteiden toteutumista.
– Kunnilla ja kaupungeilla on merkittävä rooli globaalien tavoitteiden toteuttamisessa paikallisesti. Kestävän kehityksen raportteja ovat Suomessa laatineet Helsinki, Turku, Tampere, Espoo ja Vantaa ja olen iloinen, että olemme ensimmäisenä keskisuurena kaupunkina laatineet vastaavan, kommentoi kaupungin ilmastokoordinaattori Tuuli Hyppänen.
Joensuun raportti Kestävän kehityksen toteutuminen Joensuussa on tehty peilaamalla tavoitteita kaupungin strategiaan ja lisäksi tarkastelemalla mittareiden avulla, miten työ on Joensuussa edennyt. Samalla raportti osoittaa, että kaupunki tekee työtä kestävän kehityksen edistämiseksi.
– Raportti hyväksyttiin kaupunginhallituksessa tammikuussa. Sen on sittemmin hyväksynyt myös YK ja raportti on julkaistu heidänkin verkkosivuillaan, Hyppänen kertoo.
YK:n määrittelemät 17 tavoitetta kattavat teemoja laajasti. Siellä arvioidaan muun muassa köyhyyden poistamista, puhtaan juomaveden takaamista ja ihmisarvoisen talouskasvun edistämistä. Useat tavoitteet toteutuvat Joensuussa hyvin ja esimerkiksi asunnottomien määrä on Joensuussa valtakunnallista keskiarvoa pienempi. Toisaalta toiminnasta löytyy myös parannettavaa, esimerkiksi työttömien osuus työvoimasta on keskimääräistä suurempi. Raportista voi myös huomata, että koronapandemia on vaikuttanut negatiivisesti useisiin hyvinvoinnin mittareihin.
YK on määritellyt kestävän kehityksen tavoitteet vuonna 2015 ja sen jäsenvaltiot, myös Suomi, ovat sitoutuneet tavoitteiden saavuttamiseen vuoteen 2030 mennessä. Suomi on laatinut kestävän kehityksen kansallisen strategian tavoitteiden toteuttamiseksi. Joensuussa kestävän kehityksen raportin laatiminen on yksi kaupungin ilmasto-ohjelman toimenpiteistä.
Kestävän kehityksen toteutuminen Joensuussa -raportti on luettavissa täällä (linkki dokumenttiin).