Innehållspresentatör

angle-left Yrityksille maksutonta tukea hiilijalanjälkensä laskemiseen
 

Yrityksille maksutonta tukea hiilijalanjälkensä laskemiseen

20.08.2024 11:46

Joensuulaisille yrityksille tarjoutuu syksyllä mahdollisuus kartoittaa toimintansa hiilijalanjälki. Joensuun kaupunki tarjoaa yrityksille maksutonta koulutusta ja tukea niiden hiilijalanjäljen laskemiseen yhteistyössä Karelia-ammattikorkeakoulun kanssa.

– Hiilijalanjälki voidaan laskea riippumatta yrityksen koosta ja toimialasta eli mukaan ovat tervetulleita kaikki kiinnostuneet yritykset. Päästöjen ymmärtäminen helpottaa ilmastotyön suunnittelua ja seurantaa ja auttaa kohdentamaan resursseja vaikuttavimpiin ilmastotoimiin, kuvaa ilmastoasiantuntija Aino Kangas Joensuun kaupungilta.

Joensuulaisten yritysten hiilijalanjälkiä on selvitetty kaupungin ja Karelia-amk:n yhteistyössä jo parina aiempana vuonna ja kokemukset ovat olleet myönteisiä.

– Opiskelijayhteistyö sujui mukavasti ja mutkattomasti. Saimme selville suurimmat päästökohteet ja niihin pyrimme jatkossa vaikuttamaan. Tarkoituksenamme on laskea hiilijalanjälkemme myös tulevina vuosina, kertoo Ritva Miettinen viime vuonna laskentoihin osallistuneelta Itä-Suomen liikuntaopistolta.

Kaikille kiinnostuneille yrityksille avoin hiilijalanjäljen laskentakoulutus järjestetään Teamsissa 31. lokakuuta kello 9–12. Koulutuksen vetää Etteplanin asiantuntija Maija Mattinen-Yuryev, joka tutustuttaa osallistujat hiilijalanjäljen laskennan periaatteisiin ja laskennassa käytettävään laskuriin. Koulutuksessa pääsee harjoittelemaan hiilijalanjälkilaskurin käyttöä ohjatusti.

Koulutuksen jälkeen osallistujat saavat excel-pohjaisen hiilijalanjälkilaskurin yrityksensä käyttöön. Koulutus antaa valmiudet yrityksen päästöjen itsenäiseen selvittämiseen laskurin avulla. Lisäksi 10 yritykselle tarjoutuu mahdollisuus saada avukseen hiilijalanjälkilaskelman laatimiseen Karelia-amk:n energia- ja ympäristötekniikan opiskelijaryhmä. Opiskelijat toteuttavat laskentoja osana Ilmastoviisas toiminta -opintojaksoa ja laskentatyötä ohjaa lehtori Anniina Kontiokorpi. Yhteistyön aluksi määritellään yhdessä yrityksen laskennan rajaus.

– Kun laskennan rajaus on määritelty, yrityksen tehtävänä on koota laskentaan tarvittava lähtötietoaineisto opiskelijoille. He laativat yritykselle raportin hiilijalanjäljen suuruudesta ja muodostumisesta, kuvailee Kontiokorpi laskentaprosessia.

Koulutuskokonaisuuteen kuuluu myös 3.12. klo 9-11.30 Teamsissa järjestettävä sparraustilaisuus, jossa on mahdollista käydä laskennoissa esiin nousseita kysymyksiä läpi sekä saada vinkkejä muun muassa kerätyn datan analysointiin ja hallintaan sekä päästövähennystoimien suunnitteluun.

Ilmoittautuminen sekä hiilijalanjäljen laskentakoulutukseen että hiilijalanjäljen selvittämiseen opiskelijayhteistyönä on auki 7. lokakuuta asti osoitteessa webropol.com/ep/hiilijalanjalkilaskenta