Uusiutuvaa energiaa kotiin

Uusiutuvaa energiaa kotiin

Uusiutuvaa energiaa kotiin

Kodin energiankulutuksesta aiheutuvia kasvihuonekaasupäästöjä voi tehokkaasti vähentää investoimalla uusiutuvaan energiaan, joko vihreän sähkösopimuksen muodossa tai tuottamalla uusiutuvaa energiaa itse aurinko- tai tuulivoimalla.

Vihreät sähkösopimukset

Helpoin arjen ilmastoteko on ostaa uusiutuvilla energianlähteillä tuotettua sähköä. Vihreää sähkösopimusta hankittaessa kannattaa kuitenkin ensin varmistaa, että sähkö on merkitty alkuperätakuulla. Tällöin voit varmistua siitä, että ostat nimenomaan uusiutuvalla energialla tuotettua sähköä. Uusiutuvia energialähteitä ovat tuuli-, aurinko, bio- ja vesivoima.

Jos haluat ostaa ympäristömerkittyä sähköä, EKOenergia-ympäristömerkistä tunnistat kestävyyskriteerit täyttävät sähköntarjoajat. EKOenergia on Suomen luonnonsuojeluliiton ympäristömerkki vihreälle sähkölle. EKOenergia-merkillä varustettu sähkö on varmistettu myös alkuperätakuulla.

Aurinkoenergiaa kotiin

Aurinkoenergia on täysin uusiutuva, hajuton, äänetön ja päästötön energiantuotantomuoto. Kun aurinkopaneelit on asennettu, ne eivät vaadi juurikaan huoltoa. Paneelien käyttöikä on yleensä noin 30-40 vuotta. Aurinkoenergia onkin huoleton ja helppo ratkaisu tuottaa energiaa. Aurinkoenergiaa saa kerättyä myös Suomen oloissa lähes koko vuoden helmikuusta marraskuuhun, mutta syksyn ja talven kuukausina se vaatii rinnalleen myös muita energiantuotantomuotoja.

Aurinkosähköjärjestelmän mitoitus onkin tärkeää, jotta etenkin huippukuukausina kerätty energia saadaan hyödynnettyä itse eikä sähköä tarvitsisi myydä verkkoon. Kun harkitset aurinkopaneelien hankintaa ja asennusta, olethan yhteydessä alueesi rakennusvalvontaan varmistaaksesi, vaatiiko paneelien asentaminen luvan tai ilmoituksen kiinteistölläsi.

Motivan aurinkosähköä kotiin-kampanjasivustolta löytyy aurinkosähkölaskuri, jolla aurinkosähköhankintaa suunnitteleva saa alustavan arvion omaan käyttöön soveltuvan järjestelmän tehosta, koosta ja hinnasta. Laskuri soveltuu etenkin omakotitaloille.
 
Voit myös tarkistaa Joensuun karttapalvelun aurinkoenergian teemakartasta, sijaitseeko kiinteistösi sellaisella alueella, että se soveltuu hyvin aurinkoenergialle.
https://kartta.jns.fi/ims/ > Valitse kartalla näkyvät tiedot > teemakarttoja > aurinkoenergiakartta

Pientuulivoimalat sähköntuotantoon

Tuulivoima on uusiutuvaa energiaa, jonka päästöt syntyvät lähinnä rakentamisvaiheessa. Tuuliselle paikalle sijoitettu pientuulivoimala on energiataloudellisesti ja ympäristön suhteen hyvä vaihtoehto hajautettuun energiantuotantoon. Pientuulivoimala soveltuu haja-asutusalueille ja teollisuusalueille, joissa voimalan sijoittamiseen on riittävästi tilaa.

Tuulivoimala sopiikin parhaiten esim. aukeille peltoalueille tai rannikolle, missä tuuli pääsee puhaltamaan esteettömästi. Jos harkitset pientuulivoimalan hankintaa, olethan yhteydessä myös alueesi rakennusvalvontaan varmistaaksesi, millaisen lupamenettelyn voimalan rakentaminen vaatii.

 

Joensuun karttapalvelun aurinkoenergiakartta

Aurinkosähköä kotiin-palvelu