Sisältöjulkaisija

angle-left Joensuun kaupungin ilmastokumppaneille kehitteillä oma päästölaskuri
 

Joensuun kaupungin ilmastokumppaneille kehitteillä oma päästölaskuri

26.11.2021 07:00

Keväällä 2022 Joensuun kaupungin ilmastokumppaneilla on mahdollisuus selvittää toimintansa päästöjä ilmastokumppanuusverkoston tuella. Ilmastokumppaneille järjestetään päästölaskentakoulutus, jossa esitellään ilmastokumppaneille räätälöity päästölaskuri. Päästölaskuri on maksuton, excel-pohjainen työkalu, jolla voidaan selvittää toiminnan epäsuorat ja suorat päästöt kertaluontoisesti tai vuosittain. Kevään 2022 ajan kumppanit saavat apua päästölaskentoihin Karelia YAMK:in opiskelijaryhmältä. Maaliskuussa 2022 järjestetään sparraustilaisuus, jossa on mahdollista käydä laskennoissa esiin nousseita kysymyksiä läpi. Koulutuksen ja sparrauksen toteuttaa AFRY Finland Oy. Koulutuksen ja päästölaskurin tarjoaa Ympäristöministeriön rahoittama Ilmastokumppanuus - kohti hiilineutraalia kaupunkiseutua -hanke.

Päästölaskennoilla vaikuttavuutta ilmastotyöhön

Päästölaskennat helpottavat ilmastotyön suunnittelua ja seurantaa, ja auttavat kohdentamaan resursseja vaikuttavimpiin ilmastotoimiin. Päästöjen kehityksestä viestimällä yritys tai yhteisö voi kertoa avoimesti ilmasto- ja vastuullisuustyönsä edistymisestä.

Päästölaskentakoulutus järjestetään ti 1.2.2021 klo 13-17 Teamsissa. Koulutus on avoin ja maksuton kaikille ilmastokumppaneille. Koulutuksen jälkeen kumppanit voivat selvittää toimintansa päästöt päästölaskurin ja opiskelijaryhmän tuen avulla.

Päästölaskentoja varten kumppaneilta tarvitaan lähtötietoja, kuten polttoaineiden kulutus omissa ajoneuvoissa ja kiinteistöissä, mahdolliset suorat päästöt esim. tuotantoprosesseista, mahdolliset käytetyt kylmäaineet, sekä ostoenergian määrät eli ostettu sähkö, lämpö, kaukokylmä yms. Lisäksi tarvitaan tietoja toiminnan epäsuorista päästöistä, esim. hankinnoista, kuljetuksista, jätemääristä ja työmatkustuksesta.

Ilmastokumppanuus näyttää polun vastuulliseen toimintaan

Joensuun kaupungin ilmastokumppanuusverkosto on paikallisille yrityksille ja yhteisöille avoin verkosto, joka tarjoaa jäsenilleen työkaluja vähähiilisen toiminnan ja päästöjen vähentämisen tueksi. Ilmastokumppanuus vapaaehtoinen sopimus, jossa toimija sitoutuu muuttamaan toimintaansa ilmastoystävällisemmäksi. Verkosto tarjoaa tietoa rahoitusmahdollisuuksista ja hyvistä käytännöistä, ja tuo näkyvyyttä kumppaneiden saavutuksille ilmastotyön saralla. Verkostossa on mukana yli 40 kumppania hyvin erilaisilta toimialoilta.

Kiinnostuitko? Liity ilmastokumppaniksi, ja tule mukaan edelläkävijöiden joukkoon!

Joensuun ilmastokumppanuusverkosto