Joensuussa teemme ilmastotekoja

Joensuussa teemme ilmastotekoja

Jokainen ilmastoteko on tärkeä, oli se sitten suuri yritysinvestointi tai arkinen teko, jota ei aina ole osannut edes kuvitella ilmastoteoksi.

Teot ilmaston hyväksi säästävät rahaa, energiaa ja ympäristöä. Samalla käytät valtaasi ja luot muutokselle mahdollisuuden.

Katso millaisia tekoja me Joensuussa teemme!

Sisältöjulkaisija

angle-left Teot Pihapetäjä –energiatehokas puukerrostalo
 

Pihapetäjä –energiatehokas puukerrostalo

19.06.2019 09:22

Joensuun Pihapetäjä Penttilässä on ensimmäisiä puukerrostaloja Joensuussa. Pihapetäjä kehityshankkeessa tavoiteltiin uusia ratkaisuja ja avauksia sekä uutta tietoa puurakentamiseen.

Talona Pihapetäjä on suunniteltu mahdollisimman energiatehokkaaksi. Pihapetäjän energialuokka on B ja energialuku 100. Suurin osa maassamme rakennetuista kerrostaloista ovat energialuokkaa C (E-luku: ≤ 130). Pihapetäjän energiatehokkuutta on parannettu muun muassa jäteveden lämmöntalteenottojärjestelmän avulla. Lisäksi rakennuksen katolle asennetaan 100 m² aurinkopaneeleita. Niiden laskennallinen tuotto on noin 13 000 kWh vuodessa.

Puu on uusiutuvaa ja ympäristöystävällistä raaka-ainetta. Puu koetaan lämpimäksi, miellyttäväksi ja hyvinvointia lisääväksi materiaaliksi. Monen puutalossa asuvan mielestä puutalossa voi kokea luonnonläheisyyttä kuin metsässä konsanaan – verenpaine laskee ja stressi vähenee.

Puu sitoo myös hiiltä. Puutalon hiilijalanjälki voi olla jopa puolet pienempi kuin vastaavan betonisen rakennuksen. Kiloon kuivaa puuta on sitoutunut puolitoista kiloa ilmakehän hiilidioksidia. Puu on uusiutuva ja kierrätettävä raaka-aine. Puun käyttö rakentamisessa vähentää tehokkaasti rakennustuotteiden valmistuksen päästöjä.

Tutustu tarkemmin Joensuun Pihapetäjään