Liikkujan viikolla ilmaista pyöränhuoltoa torilla – ja vinkkejä kotikorjaamiseen - Teko
Asset Publisher
Liikkujan viikolla ilmaista pyöränhuoltoa torilla – ja vinkkejä kotikorjaamiseen
17.09.2021 09:28Kävely autoilun sijaan parantaa kuntoa, virkistää mieltä ja säästää bensalaskussa. Vaihtamalla lyhyillä kauppa- ja työmatkoilla auton kävelyyn tai pyöräilyyn, säästät myös ilmastoa. Kasvihuonekaasupäästöjen lisäksi vähenevät myös muut liikenteen haitalliset ympäristövaikutukset, kuten ilmanlaadun kannalta haitalliset päästöt ja melu. Suomen keskipitkän aikavälin ilmastosuunnitelman (Kaisu) valmistelun yhteydessä on arvioitu, että edistämällä kävelyä ja pyöräilyä Suomessa voisimme vähentää liikenteen päästöjä 0,2 miljoonaa tonnia vuoteen 2030 mennessä.
Osana Liikkujan viikkoa tarjoamme 20.9.–21.9 klo 9.30–12.30 ilmaista pyörän perushuoltoa torilla yhdessä Taitamon kanssa. Tule pyöräsi kanssa paikalle, ja katsomme sen kuntoon.
Etkö pääse paikalle, mutta haluat pitää pyörän hyvässä kunnossa ja saada huoltoa kaipaavan kulkupelin liikennekelpoiseksi kotona? Kokosimme alle ohjeet pyörän perushuollolle.
Pyöränhuolto kotona
Pese pyörä lämpimällä vedellä ja miedolla pesuaineella. Laimennettu tiskiaine sopii tähän hyvin. Pienien rakosten puhdistamisessa voi käyttää apuna esimerkiksi vanhaa hammasharjaa. Muuten työhön käy pehmeä kangas, esimerkiksi tiensä päähän tullut vanha vaate muuttuu näppärästi rievuksi. Tarkista pesun yhteydessä, onko pyörän runko ja muut osat kunnossa.
Pese ja puhdista myös ketjut ja rattaat. Pyörän pesussa ei kannata käyttää painepesuria, sillä se voi vahingoittaa pyörän osia. Pyörän ketjuun sekä etu- ja takarattaisiin voi ruiskuttaa rasvaa liuottavaa pesuainetta. Sen annetaan vaikuttaa muutamia kymmeniä sekunteja.
Harjaa ketjut ja rattaat puhtaaksi runsaan veden kanssa vanhalla astianpesu- tai hammasharjalla. Tarkoitukseen on olemassa myös erikoisharjoja, joita voit halutessasi käyttää. Samoilla välineillä voi puhdistaa myös vanteet ja niiden jarrupinnat. Muista huuhdella.
Kuivaa pyörä pehmeällä kankaalla. Silloin tällöin putsaus kannattaa viimeistellä runkoa suojaavalla vahalla.
Kun ketjut ovat kuivuneet, voitele ne heti tiputtelemalla ketjuöljyä ketjun ”sisäpinnalle”. Kampia pyörittäessä öljy imeytyy ketjujen nivelosien sisään. Anna imeytyä puoli tuntia. Pyyhi odottamisen jälkeen ketjujen pinnat puhtaaksi kaikesta näkyvästä rasvasta. Silloin tällöin on hyvä ruiskuttaa öljyä myös vaijerien suojakuoriin, jotta vaihde- ja jarruvaijerit pääsevät liikkumaan niissä hyvin. Älä käytä ketjuöljyn sijaan ruokaöljyä, sillä se vain kerää likaa ketjuihin ja rattaisiin.
Seuraavaksi tarkista, että etu- ja takapyörän runkoon kiinnittävät osat ovat kunnolla kiinni ja pyörät pyörivät suoraan. Pumppaa renkaisiin ilmaa renkaan ulkoreunan kyljessä näkyvää painesuositusta noudattaen. Tarkista samalla, että renkaasi ovat yhä ajokunnossa – niissä ei saa olla halkeamia, ja kulutuspintaakin tulisi olla vielä jäljellä.
Lopuksi katso vielä, että kaikki ruuvit ja mutterit ovat kunnolla kiinni. Älä kuitenkaan vedä niitä liian tiukalle, jottei kierteet ja rakenteet mene rikki. Ruuvien kiristyksen apuna voit käyttää vaseliinia.
Tarkista, että pyörässäsi on valot ja heijastimet. Muista myös punainen takavalo, josta tuli uuden tieliikennelain myötä pakollinen.
Jos pyörässäsi on tarvetta tätä mutkikkaammalle huoltotoimenpiteelle, ja omat taidot ja välineet eivät korjaamiseen enää riitä, kannattaa käyttää pyörä huollossa ammattilaisella. Säännöllinen huolto lisää polkupyörän elinikää, sekä omaa ajomukavuutta ja -turvallisuutta. Muista varata huolto ajoissa, jotta saat kulkupelisi käyttöön pyöräilykauden alkuun.
Jos mikään ei nitise, natise, kolise tai kolkuta testiajon aikana, on aika nauttia pyöräilyn riemusta!
Täältä löytyy myös vinkkejä Joensuun pyöräilyreiteistä: Joensuun karttapalvelu (jns.fi)
Lähde: Tunturi