Публикатор

angle-left GreenStar hotelli on Suomen ensimmäinen hiilineutraali hotelliketju
 

GreenStar-hotelli on Suomen ensimmäinen hiilineutraali hotelliketju

30.09.2019 10:52

Teksti GreenStar-hotellin mediatiedotteesta.

 

GreenStar hotel on nyt Suomen ensimmäinen hiilineutraali hotelliketju. Hiilineutraalituteen pääseminen on ollut yritykselle tavoite, johon on lopulta päästy.

- Yhteistyön aloittaminen CO2Eston kanssa oli meille toki merkittävä investointi, mutta myös luonnollinen kehityssuunta, koska teemme päästövähennyksiä jo monella muullakin tavalla. Hiilineutraaliustavoitteessa tietenkin tärkeintä on ensin vähentää kaikki vähennettävissä olevat päästöt ja kompensoida vain ne, mitä ei voida vähentää, GreenStar Hotelsin toimitusjohtaja Kristian Ikonen kuvailee.

-Tästä lähtien asiakkaamme voivat nukkua yönsä hyvin tietäen, että majoituksen, aamiaisen, kokoustoiminnan sekä muidenkin tarjoamiemme palvelujen ja tuotteiden hiilidioksidipäästöt ovat nolla.

GreenStarin konsepti yhdistää ympäristöystävällisyyden ja kustannustehokkuuden. Tämä vaatii tarkoin suunniteltuja, pääsääntöisesti kolme henkeä mahduttavia huoneita sekä erittäin energiatehokasta hotellirakennusta. GreenStarin huoneet maksavat saman verran riippumatta majoittuvasta henkilömäärästä, mikä johtaa korkeampaan käyttöasteeseen ja siten pienempään energiankulutukseen henkilöä kohden.

GreenStarilla on hotelleja Joensuussa, Lahdessa ja Jyväskylässä. Vaasaan avataan hotelli vuoden 2019 lopulla.

 

CO2Esto valikoitui laajan selvityksen perusteella

Hiilineutraaliuden saavuttaminen on ollut vuonna 2008 aloittaneelle GreenStarille pitkäaikainen projekti. Yhteistyö muun muassa Suomen Ympäristökeskuksen sekä kompensaatiomalleihin erikoistuneen ympäristöinsinöörin Matias Sivosen kanssa auttoi GreenStaria selvittämään ensin päästölähteensä, sovellettavat standardit sekä sopivat palveluntarjoajat. Sweco laski sitten GreenStarin päästöt Greenhouse Gas Protocol (GHG Protocol) -standardin mukaisesti ja teki päästölaskurin päästöjen jatkuvaa seurantaa varten.

GreenStarin tekemässä selvityksessä CO2Esto valikoitui parhaaksi päästökompensoinnin tarjoajaksi.

- Tärkein syy valintaan oli se, että päästöjen mitätöinti CO2Eston kautta tarkoittaa selkeitä, todellisia päästövähennyksiä. Muutenkin yrityksen toimintamalli on hyvä ja läpinäkyvä, Kristian Ikonen perustelee.

CO2Esto on VTT:n asiantuntijoiden perustama, kustannustehokkaisiin ilmastonmuutoksen hillintäkeinoihin keskittynyt yritys, joka auttaa organisaatioita ja yksilöitä löytämään ratkaisuja ilmasto- ja energiakysymyksiin. Sillä on ainutlaatuinen, EU:n päästökauppajärjestelmän kautta toimiva kasvihuonekaasupäästöjen vähennyspalvelu.

- Olemme ilolla seuranneet GreenStarin edelläkävijyyttä ilmastoasioiden huomioimisessa omassa liiketoiminnassaan, kertoo Janne Kärki, yksi CO2Eston perustajista.

- Ne hotellitoiminnan päästöt, joita ei voida välttää, GreenStar mitätöi jatkossa CO2Eston CO2-päästöleikkuri™ -palvelulla. Se hyödyntää EU:n päästökauppajärjestelmää, jolloin mitätöidyt päästöt ovat suoraan pois Euroopan laajuisesta päästökiintiöstä.