Teot leipäteksti Joensuussa teemme ilmastotekoja

Joensuussa teemme ilmastotekoja

Jokainen ilmastoteko on tärkeä, oli se sitten suuri yritysinvestointi tai arkinen teko, jota ei ole osannut kuvitella ilmastoteoksi.

Teot ilmaston hyväksi säästävät rahaa, energiaa ja ympäristöä. Samalla käytät valtaasi ja luot muutokselle mahdollisuuden.

Katso millaisia tekoja Joensuussa teemme!

Asset Publisher

angle-left Teot Älykäs valaistus säästää energiaa
 

Älykäs LED-valaistus säästää energiaa

Automaattisesti kirkastuvilla ja himmenevillä katuvaloilla voidaan säästää huomattava määrä energiaa. Joensuussa tätä on testattu Penttilänrannassa, jossa kävelytien valaistus on varustettu liikkeentunnistimilla. Sensorit reagoivat lähestyvään kävelijään tai pyöräilijään, jolloin valo kirkastuu. Kulkijan ohitettua valopylvään valo himmenee jälleen. Sähkönkulutus on noin 70 prosenttia pienempi kuin koko ajan kirkkaana palavilla valoilla.

Joensuussa valaistuksen kuluttamaa energiaa on saatu pienennettyä myös toisin keinoin. Kaupungin katuvaloista suuri osa on vaihdettu LED-valoihin. Myös loput valot vaihdetaan sitä mukaa, kun vaihtotarvetta ilmenee. LED-valoissa on viisiportainen himmennys, jolloin valaistus on esimerkiksi yöaikaan himmeämpi kuin vilkkaampina aikoina. Näillä toimilla valaistuksen käyttämää energiaa on saatu putoamaan jopa 40 prosenttiin aikaisemmasta.