Публикатор

angle-left Joensuun Ellillä tavoitellaan ilmastoystävällisempää asumista sekä arkipäiväisillä valinnoilla että uraauurtavilla piloteilla
 

Joensuun Ellillä tavoitellaan ilmastoystävällisempää asumista sekä arkipäiväisillä valinnoilla että uraauurtavilla piloteilla

11.10.2023 11:04

Joensuussa moni opiskelija saattaa tietämättään asua keskivertoa vihreämmin.


Aurinkopaneeleita, vihreää sähköä, maalämpöä, Suomen korkein puukerrostalo, pioneerityötä energiayhteisöjen parissa – Joensuun Ellillä ei ole pelätty kokeilla uutta opiskelija-asumisen ilmastoystävällisyyden edistämiseksi.
– Haluamme olla edelläkävijä ja toisaalta säästää kuluissa ja pitää vuokrat kohtuullisina, tiivistää Ellin toimitusjohtaja Jarmo Ojalainen tärkeimmät motivaattorit Ellin kestävyystyölle.


Aurinkopaneelit 14 kohteessa


Kuluja säästävät esimerkiksi 14 kohteeseen asennetut aurinkopaneelit, joiden yhteenlaskettu energiantuotto vastaa 150 yksiön vuotuista sähkönkulutusta. Myös maalämpö pienentää lämmityskuluja jo useassa Ellin kohteessa ja mahdollistaa kesähelteillä myös asuntojen viilennyksen.
Huoneistojen lämpötilat pidetään kohtuullisina ja vedenkulutusta seurataan tarkkaan ja varmistetaan, ettei esimerkiksi ylimääräisiä vuotoja pääse syntymään. Energiantehokkuustoimien ansiosta Ellin kokonaisenergiankulutus on saatu lasku-uralle.
– Teemme kaiken mitä voimme, luonnollisesti tinkimättä asumisen laadusta ja asumismukavuudesta. Energiatehokkuustoimilla saavutetut pienemmät kulut tarkoittavat myös, että rahaa säästyy remontointiin ja asuntojen pitämiseen hyvässä kunnossa, toteaa Ojalainen.
Vihreämpi asuminen on siis jo arkipäivää Ellin asunnoissa asuvalle 4 300 opiskelijalle – monelle ehkä huomaamattakin. Moni ei välttämättä ole tietoinen esimerkiksi siitä, että kaupungin tytäryhtiönä Ellillä käytetty sähkö on ollut vihreää jo vuodesta 2013.
Päästöjen kannalta asumisen valinnoilla on suuri merkitys, sillä keskivertosuomalaisen hiilijalanjäljestä asuminen muodostaa lähes kolmanneksen. Ellin ilmastotyö tukee myös Joensuun kaupungin tavoitetta olla hiilineutraali vuoteen 2025 mennessä.


Kehittäminen vaatii edelläkävijän roolia


Välillä ilmastotyön kehittäminen vaatii edelläkävijän roolin ottamista uusien toimintatapojen luomiseksi. Kesäkuussa alkaneessa pilotissa testataan erään Ellin opiskelijatalon katolla sijaitsevien aurinkopaneelien ylituotannon siirtämistä toiseen kohteeseen, jossa omia aurinkopaneeleja ei ole.
– Energiayhteisöpilotilla voimme osaltamme olla vaikuttamassa myös lainsäädännön päivittämiseen, sillä vielä tällä hetkellä energian jakaminen eri osoitteissa sijaitsevien kiinteistöjen välillä ei lainsäädännön puitteissa ole mahdollista, kertoo Ojalainen pilotin laajemmasta merkityksestä.
Tulevana syksynä Ellin ilmastotyön tuloksista saadaan entistä tarkempaa tietoa, kun Ellin päästöt lasketaan osana Ilmastokaupunki Joensuu 2025 -hankkeen ja Karelia-ammattikorkeakoulun joensuulaisille yrityksille tarjoamia maksuttomia päästölaskentoja. Hiilijalanjäljen selvittäminen voi tarjota ideoita myös ilmastotyön kehittämiselle edelleen.