Публикатор

angle-left Yrityksille tarjolla maksutonta tukea hiilijalanjäljen selvittämiseen
 

Yrityksille tarjolla maksutonta tukea hiilijalanjäljen selvittämiseen

29.08.2023 10:10

Joensuulaisille yrityksille tarjoutuu mahdollisuus kartoittaa toimintansa päästöt, kun Joensuun kaupunki järjestää maksutonta koulutusta ja tukea yrityksen hiilijalanjäljen laskemiseen tänä syksynä.

Hiilijalanjälki voidaan laskea riippumatta yrityksen koosta ja toimialasta. Mukaan ovat tervetulleita kaikki kiinnostuneet yritykset.

Hiilijalanjäljen selvittäminen tarjoaa tietoa siitä, millaisia suoria ja epäsuoria päästöjä yrityksen toiminnasta syntyy. Päästöjen ymmärtäminen on lähtökohta vaikuttaville ilmastoteoille yrityksessä.

– Päästölaskennat helpottavat ilmastotyön suunnittelua ja seurantaa ja auttavat kohdentamaan resursseja vaikuttavimpiin ilmastotoimiin. Päästöjen kehityksen tunteminen auttaa myös viestimään yrityksen ilmasto- ja vastuullisuustyön edistymisestä, kertoo ilmastoasiantuntija Pinja Leino Joensuun kaupungilta.

Lokakuun 5. päivänä järjestettävässä päästölaskentakoulutuksessa osallistujat pääsevät tutustumaan päästölaskennan periaatteisiin ja päästölaskuriin. Teamsissa kello 9–11.15 järjestettävä koulutus on avoin kaikille kiinnostuneille.

Koulutuksen vetää Etteplanin Maija Mattinen-Yuryev, jolla on pitkä ja monipuolinen kokemus hiilijalanjälkilaskennasta sekä laskentatyökalujen räätälöinnistä organisaatioiden tarpeisiin.

Koulutuksen jälkeen yritykset saavat käyttöönsä päästölaskurin ja tuekseen Karelia-ammattikorkeakoulun opiskelijaryhmän päästölaskelman laatimiseen. Yhteistyön aluksi määritellään yhdessä yrityksen laskennan rajaus.

– Kun laskennan rajaus on määritelty, yrityksen tehtävänä on koota laskentaan tarvittava lähtötietoaineisto opiskelijaryhmälle. Opiskelijat syöttävät tiedot laskuriin ja laativat yritykselle raportin yrityksen hiilijalanjäljen suuruudesta ja muodostumisesta, kuvailee Karelia-ammattikorkeakoulun energia- ja ympäristötekniikan lehtori Anniina Kontiokorpi päästölaskentaprosessin etenemistä.

Laskelmia laatimaan lähteneille yrityksille ja heitä avustaville opiskelijoille järjestetään marraskuun alussa lyhteinen sparraustilaisuus, jossa on mahdollista käydä laskennoissa esiin nousseita kysymyksiä läpi. Opiskelijayhteistyössä päästölaskelmia laatimaan mahtuu tulevana syksynä enintään 10 yritystä.

Ilmoittautuminen sekä päästölaskentakoulutukseen että hiilijalanjäljen laskemiseen on auki 28. syyskuuta asti osoitteessa https://link.webropol.com/ep/yrityksenhiilijalanjalki.